Przygotowanie:
Kuchnia:
śródziemnomorska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
50 dag wieprzowiny
puszka kukurydzy
1 łyżka oleju
1 szklanka bulionu
3-4 łyżki pure ziemniaczanego
2 sztuki cebule
1 łyżeczka mąki
1 łyżeczka masła
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso pokroić w kostkę i lekko oprószone mąką zrumienić razem z pokrojoną cebulą na gorącym oleju, zalać bulionem, doprawić solą, pieprzem. Dusić pod przykryciem, aż będzie prawie miękkie.
- Przygotować pure. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, na dnie rozłożyć równą warstwą osączonej zalewy z kukurydzy, na niej mięso z cebulą a na wierzchu pure ziemniaczane pokryte wiórkami masła.
- Naczynie z potrawą wstawić do mocno nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 20 min. Pod koniec pieczenia zmniejszyć nieco temperaturę.
Źródło przepisu: książka potrawy jednogarnkowe