Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
4 sztuki cienkie sznycle wieprzowe
50 dag marchwi
40 dag małych cebulek
4 sztuki jajka
1/3 szklanki octu winnego
200 g śmietany kremówki
4 łyżki cukru
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
2 łyżki soku z cytryny
1/2 sztuki pęczka natki pietruszki
odrobina startej skórki z cytryny
starta gałka muszkatołowa
sól
pieprz biały
plasterki cytryny
|
|
Sposób przyrządzania:
- 2 cebule obrać i pokroić w ćwiartki. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Tak przygotowaną cebulę i marchew ugotować w małej ilości osolonej wody. Przecedzić i zmiksować na gładką masę.
- Pozostałą cebulę obrać i pokroić na połówki. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i posiekać. Jajka rozkłócić w miseczce i wymieszać ze śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać posiekaną natkę. Następnie wlać do zmiksowanych marchewki i cebuli. Wymieszać.
- 8 foremek na babeczki posmarować masłem, posypać bułką tartą i wypełnić je pure z marchwi i cebuli. Zapiekać 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Wyjąć z foremek.
- Cukier skarmelizować. Dolać octu, dodać pokrojoną cebulę i dusić 15 minut.
- Sznycle przekroić na połówki. Smażyć na roztopionym maśle po 8 minut z każdej strony. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć mięso z patelni i zabezpieczyć przed wystygnięciem.
- Tłuszcz pozostały po smażeniu mięsa wymieszać z miodem i 1/2 szklanki wody. Dodać skórkę i sok z cytryny, podgotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Mięso i pure ułożyć na talerzach. Polać sosem miodowym. Podawać udekorowane plasterkami cytryny i natką pietruszki.
Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni