Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka pasty sardelowej,
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku,
- 1 pęczek rzodkiewek,
- 20 dag mięsa mielonego,
- 2 sztuki jajka,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- sól.
- pieprz.
- 60 dag udźca wieprzowego,
- mąka.
- bułka tarta,
- olej.
|
|
Sposób przyrządzania:
- Miękkie masło utrzeć z pastą sardelową na gładką masę, a następnie wymieszać z posiekanym szczypiorkiem.
- Rzodkiewki oczyścić i drobno posiekać.
- Do miski włożyć mięso mielone. Dodać jajko, rzodkiewkę i natkę pietruszki. Masę doprawić solą i pieprzem, po czym wymieszać.
- Udziec wieprzowy umyć, osuszyć i podzielić na 4 płaty.
- Płaty rozbić, posmarować z wierzchu masłem z dodatkiem pasty sardelowej.
- Na każdy płat mięsa wyłożyć nadzienie z mięsa mielonego.
- Kotlety zwinąć, po czym obtoczyć w mące, jajku rozmieszanym z solą i bułce tartej.
- Zrazy usmażyć na złoto.