Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- Masa jajeczna
3 sztuki jajka
2 łyżki mąki
3 łyżki mleka
sól
pieprz
- Dodatki
2 sztuki pieczarki
5 plastrów szynki
2 plastry sera gouda
1/4 sztuki czerwonej papryki
2 sztuki pomidorki koktajlowe
1-2 łyżki oleju rzepakowego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i mąkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Miksujemy przez chwilę, aż wszystkie składniki się połączą.
- Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Następnie podsmażamy je na odrobinie oleju.
- Szynkę, ser oraz paprykę siekamy w kostkę i wrzucamy do miski z wcześniej przygotowaną masą jajeczną. Delikatnie mieszamy.
- Masę jajeczną, wraz z dodatkami, wylewamy na patelnię z podsmażonymi pieczarkami.Rozprowadzamy składniki równomiernie by powstał ładny, okrągły omlecik.
- Pomidorki koktajlowe kroimy w plasterki i układamy na wierzchu naszego omletu zanim jeszcze jajka się zetną.
- Smażymy około 15 minut na wolnym ogniu.