Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 2 sztuki dość duże filety z piersi kurczaka
- 1/2 sztuki czerwonej papryki
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 sztuka białko z jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- 50 ml oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
- Sos tatarski
- 150 g majonezu
- 1 pęczek posiekanego szczypiorku
- 1 pęczek posiekanego koperku
- 100 g ogórków kiszonych
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Sos tatarski: Ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę i wrzuć do miski. Dodaj majonez, posiekane szczypiorek i koperek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj.
- Kurczaka zmiel w maszynce. Paprykę umyj, osusz, oczyść z nasion i pokrój w kostkę. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj.
- Do miski włóż mielone mięso z kurczaka. Dodaj paprykę, natkę pietruszki, białko, łyżkę bułki tartej oraz sól i pieprz. Wyrób na gładką masę i uformuj z niej paluszki wielkości serdelków.
- Wałeczki mięsne obtaczaj w bułce tartej i smaż ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
- Paluszki z kurczaka podawaj z sosem tatarskim i pieczonymi ziemniakami.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka