Dzisiaj jest: Wtorek, 26.05.2020 Imieniny: Filipa i Pauliny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Paski kurczaka z sosem aioli


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

hiszpańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 500 g  fileta z kurczaka
  • 1-2 ząbki  czosnku
  • 100 ml  białego wytrawnego wina
  • 100 ml  oliwy
  • 2 sztuki liście laurowe
  • 1/2 sztuki czerwonej papryki pepperoni pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżeczka  suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki  kminu rzymskiego
  • sól
  • pieprz
  • 6 sztuk gałązek natki pietruszki
  • 5 łyżek  bułki tartej
  • 200 g  aioli (sos majonezowy z dodatkiem czosnku)

Sposób przyrządzania:

  1. Kurczaka pokroić w paski. Czosnek obrać i drobno posiekać. Wino wymieszać z oliwą, liśćmi laurowymi, pepperoni, tymiankiem, kminem, solą i pieprzem. Następnie włożyć kawałki kurczaka do marynaty i wszystko wymieszać.
  2. Natkę pietruszki umyć, otrząsnąć z wody, drobno posiekać i wymieszać z bułką tartą. Mięso wyjąć z marynaty i obtoczyć w panierce.
  3. Rozgrzać grill do najwyższej temperatury. Paski kurczaka ułożyć na ruszcie, wsunąć pod nagrzany grill i piec około 5 minut, aż będą miękkie i nabiorą brązowego koloru. Po 2-3 minutach mięso odwrócić. Podawać z sosem aioli.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

caaarlaaa

Posty : 0

Przepisy: 48


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE