Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 500 g gotowanego mięsa
- 400 g mąki
- 40 g drożdży
- 250 ml mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżka sezamu
- 1 sztuka cebula
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mleko podgrzej do temperatury 40 st. C, pokrusz do niego drożdże, dodaj cukier i wymieszaj. Dodaj łyżkę mąki, wymieszaj i odstaw na 15 minut.
- Pozostałą mąkę wsyp do miski i dodaj do niej rozczyn z drożdży. Wyrób na gładkie ciasto. Następnie dodaj 3 łyżki oleju i wyrabiaj, aż ciasto będzie miękkie. Odstaw na 60 minut do wyrośnięcia.
- Mięso zmiel, cebulę obierz i drobno posiekaj. Cebulę zeszklij na pozostałym oleju, a następnie dodaj do niej mięso. Smaż 6 minut ciągle mieszając. Odstaw do ostygnięcia.
- Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na prostokąty o grubości 0,5 cm i wymiarach 10x30 cm. Na każdy prostokąt nałóż farsz mięsny, brzegi posmaruj wodą, zwiń w wałeczki i sklej brzegi. Pokrój na mniejsze roladki o długości 4cm.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim paszteciki. Wierzch bułeczek zwilż woda i posyp sezamem. Piecz w temperaturze 180 st. C przez 15 minut.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka