Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
1 kg cielęciny
350 g boczku
200 g wątróbki cielęcej
1 sztuka cebulka
1 sztuka kajzerka
4 sztuki jajka
1 szklanka bulionu
1 sztuka marchewka
masło do wysmarowania formy
bułka tarta
pieprz
sól
ziele angielskie
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso i boczek opłucz. Marchew z cebulą obierz i dodaj do mięsa. Następnie dodaj również ziele angielskie, sól i pieprz. Zalej wszystko bulionem, duś aż mięso będzie miękkie. Na 10 minut przed końcem gotowania dodaj wątróbkę.
- Bułkę namocz w wodzie, zmiel razem z uduszonym mięsem i marchewką. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj jajka i dokładnie wyrób na jednolitą masę.
- Formę w kształcie gwiazdy wysmaruj masłem, obsyp bułką tartą. Tak przygotowaną blachę wypełnij mięsem, wyrównaj wierzch. Piecz 50 minut w temperaturze 200 st. C.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza