Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
1.5 kg mięsa z indyka
2 sztuki marchewki
1 sztuka pietruszka
3 sztuki żółtka
4 łyżki masła
1 sztuka cebula
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso z indyka ugotuj razem z włoszczyzną.
- W garnku rozpuść 2 łyżki masła. Dodaj obraną i posiekaną cebulę. Duś na średnim ogniu przez 5 minut, aż cebula zmięknie. Zdejmij z ognia.
- Mięso obierz z kości i zmiel razem z włoszczyzną i cebulą. Następnie przełóż powstałą masę mięsną do miski. Dodaj resztę masła, żółtka, sól oraz pieprz. Wyrób wszystko na gładką masę.
- Formę keksową wysmaruj tłuszczem. Następnie przełóż do niej masę mięsną. Rozprowadź ją równomiernie, aby ściśle przylegała do formy i wygładź powierzchnię widelcem. Piecz 40 minut w temperaturze 200 st. C.
Źródło przepisu: moja Kuchnia