Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
1 kg piersi indyczej w jednym kawałku
30 dag marchewki
40 dag pora
25 dag twarożku
1 pęczek włoszczyzny
40 dag ziemniaków
4 sztuki pomidory
125 ml rosołu
100 g śmietany kremówki
1 sztuka żółtko
3 łyżki musztardy
2 łyżki oleju
2 łyżki złotej zasmażki
sól
pieprz
natka pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchew obrać, umyć i pokroić w plastry. Następnie gotować 5 minut w osolonej wodzie i odsączyć na cedzaku. 10 dag pora wymyć i pokroić w plastry.
- Twaróg utrzeć z 2 łyżkami musztardy i żółtkiem na gładka masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Mięso wymyć, osuszyć i wyciąć w nim kieszeń. Indyka nafaszerować twarożkiem wtykając w niego odgotowane plastry marchwi i pora. Spiąć kieszeń wykałaczkami i ścisnąć mocno nitką.
- Piekarnik nagrzać do 200 st. C i piec w nim mięso przez 75 minut.
- Włoszczyznę umyć, obrać i pokroić w grubą kostkę. Zalać dwoma szklankami wody.
- Ziemniaki obrać, pokroić na połówki i gotować 20 minut w osolonej wodzie.
- 30 dag pora oczyścić i pokroić w małe kawałki. Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć na nim pory. Następnie podlać pora rosołem i dusić 5 minut. Po chwili dodać pomidory i ziemniaki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać.
- Sos z pieczenia mięsa odcedzić, dodać 100 g śmietany, zagotować. Mieszając połączyć z zasmażką i jeszcze raz zagotować. Przyprawić pieprzem i musztardą.
- Pieczeń z indyka ułożyć na półmisku, ozdobić duszonymi warzywami i polać sosem. Przed podaniem udekorować natką pietruszki.
Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni