Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
1.5 kg szynki wieprzowej
2 plastry słoniny
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 ząbek czosnku
sól
4 łyżki oleju
4 sztuki liście laurowe
4 sztuki gruszki
2 sztuki marchewki
4 sztuki pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso umyj, osusz, obłóż cienkimi plastrami słoniny i obwiąż nicią, by powstała rolada. Do miski wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, pieprz, paprykę i sól. Wymieszaj i natrzyj przyprawami roladę.
- Na patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim roladę. Następnie przełóż mięso do brytfanny, dodaj trochę wody i liście laurowe. Piecz 1 godz. 50 min. w temperaturze 200 st. C.
- Gruszki obierz, oczyść z nasion i pokrój w ćwiartki. Marchew i pietruszki obierz i pokrój w kostkę. 20 minut przed końcem pieczenia mięsa dodaj gruszki, marchew i pietruszkę.
Źródło przepisu: gazeta moje smaki życia