Dzisiaj jest: Środa, 30.09.2020 Imieniny: Zofii i Hieronima



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Pieczeń z ziołami i ananasem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 1 kg  schabu bez kości
  • 1 sztuka puszka ananasów w plasterkach
  • 1/2 sztuki słoika żurawiny do mięs
  • 1 sztuka cytryna
  • 3 ząbki  czosnku
  • 2 łyżki  masła
  • 2 łyżki  oleju
  • 4 sztuki gałązki świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Z cytryny otrzyj skórkę i wymieszaj ją z pieprzem, solą i zmiażdżonym czosnkiem. Z pozostałej cytryny wyciśnij sok.
  2. Schab umyj, osusz i natrzyj go marynatą ze skórki z cytryny. Następnie skrop mięso sokiem z cytryny, posmaruj żurawiną i oprósz tymiankiem. Owiń schab folią spożywczą i włóż go do lodówki na minimum 3 godziny.
  3. Zamarynowane mięso obsmaż na rozgrzanym oleju. Następnie przełóż je do brytfanny, podlej 1/2 szklanki zalewy z ananasów wymieszanej z 2 łyżkami żurawiny.
  4. Piecz 15 minut w temperaturze 200 st. C. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 175 st. C i piecz mięso 30 minut, polewając je powstałym sosem.
  5. Podpieczony schab obłóż plasterkami ananasa, posmarowanymi masłem. Piecz kolejne 20 minut, polewając sosem.
  6. Upieczony schab pokrój na plastry i ułóż je na półmisku. Obłóż mięso plastrami ananasa. Udekoruj żurawiną i listkami tymianku.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE