Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
1 kg schabu bez kości
1 sztuka puszka ananasów w plasterkach
1/2 sztuki słoika żurawiny do mięs
1 sztuka cytryna
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
4 sztuki gałązki świeżego tymianku
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z cytryny otrzyj skórkę i wymieszaj ją z pieprzem, solą i zmiażdżonym czosnkiem. Z pozostałej cytryny wyciśnij sok.
- Schab umyj, osusz i natrzyj go marynatą ze skórki z cytryny. Następnie skrop mięso sokiem z cytryny, posmaruj żurawiną i oprósz tymiankiem. Owiń schab folią spożywczą i włóż go do lodówki na minimum 3 godziny.
- Zamarynowane mięso obsmaż na rozgrzanym oleju. Następnie przełóż je do brytfanny, podlej 1/2 szklanki zalewy z ananasów wymieszanej z 2 łyżkami żurawiny.
- Piecz 15 minut w temperaturze 200 st. C. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 175 st. C i piecz mięso 30 minut, polewając je powstałym sosem.
- Podpieczony schab obłóż plasterkami ananasa, posmarowanymi masłem. Piecz kolejne 20 minut, polewając sosem.
- Upieczony schab pokrój na plastry i ułóż je na półmisku. Obłóż mięso plastrami ananasa. Udekoruj żurawiną i listkami tymianku.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka