Dzisiaj jest: Czwartek, 19.05.2022 Imieniny: Piotra i Mikołaja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Pieczona szynka szpikowana czosnkiem i migdałami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 osób


Składniki

  • 1.7 kg  surowej szynki
  • 10 sztuk migdałów
  • 15 ząbków  czosnku
  • 1/2 sztuki pęczka natki pietruszki
  • 4 sztuki gałązki rozmarynu
  • 5 sztuk gałązek tymianku
  • 2 sztuki gałązki oregano
  • 4 łyżki  oliwy
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1/4 szklanki  białego wina
  • 1/2 szklanki  bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso opłucz, wytrzyj do sucha. Natrzyj sokiem z cytryny. Obficie oprósz solą i pieprzem. Włóż na 2-3 godziny do lodówki.
  2. Czosnek obierz. Migdały włóż na 10-15 minut do gorącej wody. Następnie odcedź, osusz i obierz ze skórki. Zioła opłucz. Oderwij igiełki rozmarynu, a listki natki, tymianku i oregano dosyć grubo posiekaj.
  3. Szynkę wyjmij z lodówki. Nożem o długim, cienkim ostrzu zrób nacięcia w mięsie. W otworki powtykaj ząbki czosnku oraz migdały.
  4. Posiekane zioła wymieszaj z oliwą. Bulion połącz z winem. Szynkę przełóż do brytfanki. Podlej połową bulionu z winem. Na wierzchu równomiernie rozsmaruj ziołową mieszankę. Brytfankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni i piecz przez 10-15 minut. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze około 1 godziny. Od czasu do czasu podlewaj mięso pozostałym bulionem z winem. Upieczoną szynkę podawaj z dodatkiem duszonych warzyw.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 10

Przepisy: 33


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE