Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 osób
Składniki
- 1.7 kg surowej szynki
- 10 sztuk migdałów
- 15 ząbków czosnku
- 1/2 sztuki pęczka natki pietruszki
- 4 sztuki gałązki rozmarynu
- 5 sztuk gałązek tymianku
- 2 sztuki gałązki oregano
- 4 łyżki oliwy
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 1/4 szklanki białego wina
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- sól
- pieprz czarny mielony
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso opłucz, wytrzyj do sucha. Natrzyj sokiem z cytryny. Obficie oprósz solą i pieprzem. Włóż na 2-3 godziny do lodówki.
- Czosnek obierz. Migdały włóż na 10-15 minut do gorącej wody. Następnie odcedź, osusz i obierz ze skórki. Zioła opłucz. Oderwij igiełki rozmarynu, a listki natki, tymianku i oregano dosyć grubo posiekaj.
- Szynkę wyjmij z lodówki. Nożem o długim, cienkim ostrzu zrób nacięcia w mięsie. W otworki powtykaj ząbki czosnku oraz migdały.
- Posiekane zioła wymieszaj z oliwą. Bulion połącz z winem. Szynkę przełóż do brytfanki. Podlej połową bulionu z winem. Na wierzchu równomiernie rozsmaruj ziołową mieszankę. Brytfankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni i piecz przez 10-15 minut. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze około 1 godziny. Od czasu do czasu podlewaj mięso pozostałym bulionem z winem. Upieczoną szynkę podawaj z dodatkiem duszonych warzyw.