Dzisiaj jest: Niedziela, 01.12.2024 Imieniny: Natalii i Eligiusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pierś kurczaka w winie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 500 sztuk filetu z kurczaka
  • 250 sztuk pieczarek
  • 4 łyżki  oliwy
  • 150 sztuk słodkiego białego wina
  • 150 sztuk śmietany
  • 1.5 łyżek  soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Filet z kurczaka pokroić w małą kostkę. Pieczarki opłukać, oczyścić szczoteczką i pokroić w ćwiartki.
  2. Mięso smażyć na dobrze rozgrzanej oliwie około 5 minut, cały czas mieszając.
  3. Dodać pokrojone pieczarki i smażyć jeszcze około 2 minut.
  4. Wlać wino oraz śmietanę, zagotować i dusić około 1 minuty.
  5. Natkę pietruszki umyć, otrząsnąć z wody i drobno posiekać. Kurczaka doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Całość posypać natką pietruszki i podawać z pieczywem.
Smacznego !


Źródło przepisu: książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 48


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE