Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
500 sztuk filetu z kurczaka
250 sztuk pieczarek
4 łyżki oliwy
150 sztuk słodkiego białego wina
150 sztuk śmietany
1.5 łyżek soku z cytryny
sól
pieprz
natka pietruszki do dekoracji
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filet z kurczaka pokroić w małą kostkę. Pieczarki opłukać, oczyścić szczoteczką i pokroić w ćwiartki.
- Mięso smażyć na dobrze rozgrzanej oliwie około 5 minut, cały czas mieszając.
- Dodać pokrojone pieczarki i smażyć jeszcze około 2 minut.
- Wlać wino oraz śmietanę, zagotować i dusić około 1 minuty.
- Natkę pietruszki umyć, otrząsnąć z wody i drobno posiekać. Kurczaka doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Całość posypać natką pietruszki i podawać z pieczywem.
Źródło przepisu: książka kucharska























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!