Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 500 sztuk filetu z kurczaka
- 250 sztuk pieczarek
- 4 łyżki oliwy
- 150 sztuk słodkiego białego wina
- 150 sztuk śmietany
- 1.5 łyżek soku z cytryny
- sól
- pieprz
- natka pietruszki do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filet z kurczaka pokroić w małą kostkę. Pieczarki opłukać, oczyścić szczoteczką i pokroić w ćwiartki.
- Mięso smażyć na dobrze rozgrzanej oliwie około 5 minut, cały czas mieszając.
- Dodać pokrojone pieczarki i smażyć jeszcze około 2 minut.
- Wlać wino oraz śmietanę, zagotować i dusić około 1 minuty.
- Natkę pietruszki umyć, otrząsnąć z wody i drobno posiekać. Kurczaka doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Całość posypać natką pietruszki i podawać z pieczywem.
Źródło przepisu: książka kucharska