Dzisiaj jest: Sobota, 28.05.2022 Imieniny: Augustyna i Jaromira



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Pierożki Fataya z mięsem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

afrykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Ciekawy pomysł na pierogi. Pierożki Fataya to przepis - propozycja orientalnej kuchni afrykańskiej.

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

    Farsz
  • 40 dag  mięso mielone
  • 1 sztuka  cebula
  • 1 ząbek  czosnek
  • 1 łyżka  przecier pomidorowy
  • sól
  • pieprz czarny
  • vegeta
    do smaku
    Ciasto
  • mąka
  • 1 sztuka  jajko
  • 1/2 szklanki  woda
  • 1 szczypta  sól
  • 1/2 łyżeczki  soda oczyszczona
  • olej rzepakowy
    do smażenia
    Sos
  • 1 sztuka  cebula
  • 1 sztuka  marchew
  • 1 kawałek  seler
  • kalafior
    kilka różyczek
  • 1-2 łyżki  przecier pomidorowy
  • 1-2 ząbki  czosnek
  • chili
    do smaku
  • vegeta
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    do smaku
  • natka pietruszki
    do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. W pierwszej kolejności przygotuj farsz: mięso mielone zalej wodą, dodaj też posiekaną cebulę i czosnek, przecier pomidorowy, sól, pieprz i vegetę. Duś, aż zgęstnieje.
  2. Następnie zrób ciasto: wymieszaj w misce jajko, wodę, sól i sodę. Dodaj tyle mąki, aby uzyskać elastyczne ciasto. Nie mieszaj za długo! Ciasto przełóż na stolnicę, rozwałkuj i wytnij kółka.
  3. Nałóż farsz, sklej jak pierogi i usmaż w głębokim tłuszczu. Zrób sos: warzywa pokrój na kawałki, podsmaż na tłuszczu. Dodaj przecier, czosnek, chili, vegetę, sól, pieprz, posyp pokrojoną natką pietruszki.
  4. Zalej wodą i duś do miękkości. Zmiksuj, podawaj do pierożków.



Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 4

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE