Przygotowanie:
Kuchnia:
afrykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- Farsz
40 dag mięso mielone
1 sztuka cebula
1 ząbek czosnek
1 łyżka przecier pomidorowy
sól
pieprz czarny
vegeta
do smaku
- Ciasto
mąka
1 sztuka jajko
1/2 szklanki woda
1 szczypta sól
1/2 łyżeczki soda oczyszczona
olej rzepakowy
do smażenia
- Sos
1 sztuka cebula
1 sztuka marchew
1 kawałek seler
kalafior
kilka różyczek1-2 łyżki przecier pomidorowy
1-2 ząbki czosnek
chili
do smakuvegeta
sól
do smakupieprz czarny
do smakunatka pietruszki
do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- W pierwszej kolejności przygotuj farsz: mięso mielone zalej wodą, dodaj też posiekaną cebulę i czosnek, przecier pomidorowy, sól, pieprz i vegetę. Duś, aż zgęstnieje.
- Następnie zrób ciasto: wymieszaj w misce jajko, wodę, sól i sodę. Dodaj tyle mąki, aby uzyskać elastyczne ciasto. Nie mieszaj za długo! Ciasto przełóż na stolnicę, rozwałkuj i wytnij kółka.
- Nałóż farsz, sklej jak pierogi i usmaż w głębokim tłuszczu. Zrób sos: warzywa pokrój na kawałki, podsmaż na tłuszczu. Dodaj przecier, czosnek, chili, vegetę, sól, pieprz, posyp pokrojoną natką pietruszki.
- Zalej wodą i duś do miękkości. Zmiksuj, podawaj do pierożków.