Dzisiaj jest: Środa, 29.05.2024 Imieniny: Teodozji i Magdaleny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pierś z kurczaka w sherry


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 600 sztuk filetów z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • 1-2 łyżki  mąki
  • 2 łyżki  oliwy
  • 250 sztuk wytrawnego wina
  • 125 sztuk mml bulionu z kurczaka
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1 sztuka gałązka tymianku
  • 75 sztuk oliwek nadziewanych papryką

Sposób przyrządzania:

  1. Filet z kurczaka pokroić w kostkę wielkości około 3x3 cm. Mięso opruszyć solą i pieprzem, obtoczyć mąką.
  2. Rozgrzać oliwę i porcjami podsmażyć mięso ze wszystkich stron. Zdjąć z patelni i odstawić. Na patelnię wlać wino oraz bulion, zagotować.
  3. Czosnek obrać i wycisnąć do bulionu. Tymianek umyć i dodać do wywaru, sos zredukować do 1/3 objętości.
  4. Mięso ponownie przełożyć na patelnię i dusić około 10 minut.
  5. Oliwki pokroić w plasterki i gotować 5 minut razem z mięsem. Podawać z wiejskim chlebem.
Smacznego !


Źródło przepisu: książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 52


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE