Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 600 sztuk filetów z kurczaka
- sól
- pieprz
- 1-2 łyżki mąki
- 2 łyżki oliwy
- 250 sztuk wytrawnego wina
- 125 sztuk mml bulionu z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 sztuka gałązka tymianku
- 75 sztuk oliwek nadziewanych papryką
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filet z kurczaka pokroić w kostkę wielkości około 3x3 cm. Mięso opruszyć solą i pieprzem, obtoczyć mąką.
- Rozgrzać oliwę i porcjami podsmażyć mięso ze wszystkich stron. Zdjąć z patelni i odstawić. Na patelnię wlać wino oraz bulion, zagotować.
- Czosnek obrać i wycisnąć do bulionu. Tymianek umyć i dodać do wywaru, sos zredukować do 1/3 objętości.
- Mięso ponownie przełożyć na patelnię i dusić około 10 minut.
- Oliwki pokroić w plasterki i gotować 5 minut razem z mięsem. Podawać z wiejskim chlebem.
Źródło przepisu: książka kucharska