Dzisiaj jest: Czwartek, 09.12.2021 Imieniny: Wiesławy i Leokadii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Pierś z kurczaka w sherry


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 600 sztuk filetów z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • 1-2 łyżki  mąki
  • 2 łyżki  oliwy
  • 250 sztuk wytrawnego wina
  • 125 sztuk mml bulionu z kurczaka
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1 sztuka gałązka tymianku
  • 75 sztuk oliwek nadziewanych papryką

Sposób przyrządzania:

  1. Filet z kurczaka pokroić w kostkę wielkości około 3x3 cm. Mięso opruszyć solą i pieprzem, obtoczyć mąką.
  2. Rozgrzać oliwę i porcjami podsmażyć mięso ze wszystkich stron. Zdjąć z patelni i odstawić. Na patelnię wlać wino oraz bulion, zagotować.
  3. Czosnek obrać i wycisnąć do bulionu. Tymianek umyć i dodać do wywaru, sos zredukować do 1/3 objętości.
  4. Mięso ponownie przełożyć na patelnię i dusić około 10 minut.
  5. Oliwki pokroić w plasterki i gotować 5 minut razem z mięsem. Podawać z wiejskim chlebem.
Smacznego !


Źródło przepisu: książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 52


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE