Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- Na kaczkę
2 sztuki piersi kaczki ze skórką
2 łyżki masla, polecam klarowane
- Na sos żurawinowy
50 dag żurawiny mrożonej
puszka ananasa
250 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 szczypta mieszanki przypraw korzennych
skórka otarta z 1 pomarańczy
3 łyżki miodu
6 łyżek cukru
|
|
Sposób przyrządzania:
- Najpierw zajmij się sosem. Żurawinę należy rozmrozić w garnku. Nastepnie dodaj drobno pokrojony ananas, wlej również syrop z puszki. Wlej również połowę soku pomarańczowego i dodaj szczyptę cynamonu, przyprawę korzenną, skórkę pomarańczy, miód, oraz cukier. Gotuj przez 45 minut pod przykryciem. Sos powinien być gęsty, a żurawina miękka.
- Podczas gdy sos będzie się gotował zajmij się kaczką. Skórkę natnij na krzyż, aż do mięsa. Kaczkę smaż na maśle skórką do dołu przez 4 minuty. Skórka musi być złota. Gdy już osiągniesz pożądany efekt, przełóż piersi kaczki na drugą stronę i maż przez ok. minutę.
- Gdy kaczka będzie gotowa przełóz ją do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Piecz 15 minut.