Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
- Sos pomidorowy
200 g koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka octu balsamicznego
sól
pieprz
- Ciasto
400 g mąki
10 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
250 ml letniej wody
1 łyżka oliwy
- Wierzch pizzy
1 sztuka czerwona papryka
1 sztuka zielona papryka
1 sztuka żółta papryka
100 g salami w plastrach
3 sztuki kulki mozzarelli
|
|
Sposób przyrządzania:
- Sos pomidorowy: Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Do miski wlej koncentrat pomidorowy, oliwę i ocet balsamiczny. Dodaj czosnek i oregano. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj i odstaw na godzinę.
- Ciasto: Do miseczki wlej 50 ml letniej wody. Dodaj drożdże, cukier, 2 łyżki mąki. Odstaw na 20 minut.
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj łyżeczkę soli, zaczyn z drożdży i 150 ml wody. Wyrabiaj ciasto, a gdyby było zbyt gęste dodaj wody. Gdy ciasto będzie już elastyczne dodaj oliwę i ponownie zagnieć. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 90 minut, żeby wyrosło.
- Papryki umyj, osusz i pokrój w krążki. Mozzarellę pokrój w plastry.
- Ciasto podziel na 4 części. Stolnicę posyp mąką i rozwałkuj na niej każdy placek tak, by miał średnicę 25 cm.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i układaj na niej przygotowane spody pizzy. Na każdym placku rozsmaruj 2 łyżki sosu pomidorowego, rozłóż plastry mozzarelli i salami, a na wierzch krążki papryki.
- Piecz 10 minut w temperaturze 230 st. C.
Źródło przepisu: gazeta moje smaki życia