Dzisiaj jest: Piątek, 16.04.2021 Imieniny: Julii i Benedykta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Polędwica wołowa z sałatką z granatu


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

śródziemnomorska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka szalotka
  • 1 sztuka pomidor
  • 40 sztuk smalcu wieprzowego
  • 500 sztuk filetów wołowych
  • sól
  • pieprz
  • 1 sztuka duży owoc granatu
  • 100 sztuk wywaru mięsnego

Sposób przyrządzania:

  1. Szalotkę obrać i pokroić w drobną kostkę, pomidor zblanszować, następnie zdjąć skórę, usunąć nasadę ogonka i nasiona. Pokroić w drobną kostkę.
  2. Smalec rozgrzać w naczyniu do pieczenia. Obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Wyjąć mięso, posypać solą i pieprzem, odstawić.
  3. Szalotkę podsmażyć na tłuszczu spod mięsa, dodać pokrojonego pomidora i dusić wszystko 5 minut cały czas mieszając.
  4. Owoc granatu przekroić, wydłubać miąższ. Mięso włożyć z powrotem do naczynia, wlać wywar i dusić razem około 60 minut na małym ogniu pod przykryciem.
  5. Mięso wyjąć, odstawić bez przykrycia na 10 minut. Zredukować sos ze smażenia, doprawić do smaku solą i pieprzem. Pokroić na cienkie plastry, zalać niewielką ilością sosu i podawać na ciepło albo na zimno.
Smacznego !


Źródło przepisu: książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 48


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE