Dzisiaj jest: Czwartek, 19.05.2022 Imieniny: Piotra i Mikołaja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Polędwica z serem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 osób


Składniki

  • 300 g  polędwicy wieprzowej
  • 200 g  gęstej śmietany 30%
  • 120 g  sera camembert
  • 50 ml  białego wytrawnego wina
  • 1 sztuka i 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 łyżka  posiekanych ziół (np. majeranku, szałwii, tymianku)
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki  masła
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Ser camembert ostrym nożem obrać ze skórki, a następnie pokroić w paski. Camembert można zastąpić serkiem brie.
  2. Polędwicę umyć pod bieżącą wodą, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego, po czym pokroić w plasterki o szerokości ok. 2 cm. Doprawić z obu stron solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło i 2 łyżki oliwy. Mięso podsmażyć po ok. 3 minuty z każdej strony.
  3. Następnie polędwicę wyjąć z patelni. Z naczynia usunąć pozostałości mięsa i nadmiar tłuszczu. Wlać wino, po czym doprowadzić je do wrzenia. Do wina dorzucić kawałki sera, a nastepnie dołożyć śmietanę i musztardę.
  4. Składniki podgrzewać do czasu, aż powstanie jednolita masa, mieszając. Gotować ok. 5 minut. Dorzucić posiekane zioła. Zrumienione mięso podgrzać w sosie lub na patelni na oliwie, po czym przełozyć na talerze. Danie serwować posypane posiekaną natką pietruszki. Podawać z kaszą gryczaną i buraczkami.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 14


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE