Dzisiaj jest: Sobota, 30.05.2020 Imieniny: Feliksa i Ferdynanda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Polędwiczka w sosie pomidorowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 500 g  polędwiczki wieprzowej
  • 10 sztuk pieczarek
  • 1 kostka  mięsna
  • 2 sztuki kulki ziela angielskiego
  • 1 sztuka liść laurowy
  • 190 g  koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki  śmietany 18%
  • 1 łyżeczka  mąki
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka mielona
  • natka pietruszki
  • olej

Sposób przyrządzania:

  1. Polędwiczkę umyj, osusz i pokrój w plastry. Rozbij delikatnie mięso dłonią. Przypraw solą, pieprzem i słodką papryką. Usmaż na rozgrzanym oleju z obu stron, zdejmij z ognia i zabezpiecz przed wystygnięciem.
  2. Pieczarki obierz, pokrój w plastry i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. W garnku zagotuj 1/2 l wody i rozpuść w niej kostkę mięsną. Dodaj liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego i zagotuj. Gdy zacznie wrzeć dodaj koncentrat pomidorowy, a po chwili rozrobioną z mąką śmietanę. Wymieszaj.
  4. Gdy sos zgęstnieje wrzuć usmażone mięso i pieczarki. Dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką. Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE