Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 500 g polędwiczki wieprzowej
- 10 sztuk pieczarek
- 1 kostka mięsna
- 2 sztuki kulki ziela angielskiego
- 1 sztuka liść laurowy
- 190 g koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka mąki
- sól
- pieprz
- słodka papryka mielona
- natka pietruszki
- olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Polędwiczkę umyj, osusz i pokrój w plastry. Rozbij delikatnie mięso dłonią. Przypraw solą, pieprzem i słodką papryką. Usmaż na rozgrzanym oleju z obu stron, zdejmij z ognia i zabezpiecz przed wystygnięciem.
- Pieczarki obierz, pokrój w plastry i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- W garnku zagotuj 1/2 l wody i rozpuść w niej kostkę mięsną. Dodaj liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego i zagotuj. Gdy zacznie wrzeć dodaj koncentrat pomidorowy, a po chwili rozrobioną z mąką śmietanę. Wymieszaj.
- Gdy sos zgęstnieje wrzuć usmażone mięso i pieczarki. Dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką. Przed podaniem posyp natką pietruszki.