Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- polędwica wieprzowa
- 15 sztuk czarnych lub zielonych oliwek
- 4 sztuki szalotki
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- oliwa z oliwek
- kieliszek czerwonego wina
- cienkie frytki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szalotki zetrzyj na drobnej tarce. Mięso natrzyj oliwą i startą cebulką, rozłóż w gorącej brytfance. Nagrzej piekarnik do temperatury 250 stopni i piecz pół godziny na każde pół kilo mięsa. Raz na jakiś czas podlej mięso wytworzonym sosem, aby nie było zbyt suche.
- Wyjmij mięso z piekarnika i dopraw solą i pieprzem. Do rondelka wlej wino i podgrzewaj, aż się zredukuje i zmniejszy swoja objętość o połowę. Dodaj posiekane oliwki i musztardę, gotuj na wolnym ogniu 2 minuty. Dopraw szczyptą soli i odstaw do wystygnięcia. Pokrój mięso na cienkie plastry.
- Frytki zawiń w plastry polędwicy i zepnij za pomocą wykałaczki. Polej aromatycznym sosem. Przed podaniem udekoruj danie tymiankiem.