Przygotowanie:
Kuchnia:
śródziemnomorska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 1 sztuka szalotka
- 1 sztuka pomidor
- 40 sztuk smalcu wieprzowego
- 500 sztuk filetów wołowych
- sól
- pieprz
- 1 sztuka duży owoc granatu
- 100 sztuk wywaru mięsnego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szalotkę obrać i pokroić w drobną kostkę, pomidor zblanszować, następnie zdjąć skórę, usunąć nasadę ogonka i nasiona. Pokroić w drobną kostkę.
- Smalec rozgrzać w naczyniu do pieczenia. Obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Wyjąć mięso, posypać solą i pieprzem, odstawić.
- Szalotkę podsmażyć na tłuszczu spod mięsa, dodać pokrojonego pomidora i dusić wszystko 5 minut cały czas mieszając.
- Owoc granatu przekroić, wydłubać miąższ. Mięso włożyć z powrotem do naczynia, wlać wywar i dusić razem około 60 minut na małym ogniu pod przykryciem.
- Mięso wyjąć, odstawić bez przykrycia na 10 minut. Zredukować sos ze smażenia, doprawić do smaku solą i pieprzem. Pokroić na cienkie plastry, zalać niewielką ilością sosu i podawać na ciepło albo na zimno.
Źródło przepisu: książka kucharska