Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 2 sztuki pory
- 8 sztuk plasterków wędzonej wędzonej szynki
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka mleka
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- tłuszcz do formy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pory umyć pod bieżącą wodą, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego oraz pokroić na kawałki o długości ok. 10 cm. Następnie włożyć je do osolonego wrzątku i gotować przez kilka minut. Pory starannie osączyć oraz delikatnie przekroić wzdłuż na pół.
- Przygotować sos beszamelowy: na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, po czym stopniowo dodawać mąkę, energicznie mieszając. Do powstałej zasmażki powoli wlewać mleko. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Sos wymieszać.
- Plasterki wędzonej szynki posmarować 2 łyżkami musztardy, a następnie zawinąć w nie ugotowane pory i przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
- Pory w szynce równomiernie zalać sosem beszamelowym. Danie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 25 minut. Zapiekane pory najlepiej podawać od razu po przygotowaniu. Potrawę można serwować z sałatką na bazie sałaty lodowej.