Dzisiaj jest: Czwartek, 24.09.2020 Imieniny: Gerarda i Teodora



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Przepiórki duszone w sosie winegret


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki sprawione przepiórki
  • sól
  • pieprz
  • 150 g  bezpestkowych winogron
  • 100 ml  oleju
  • 4 sztuki cebule
  • 10 ząbków  czosnku
  • 2 sztuki liście laurowe
  • 6 łyżek  octu sherry
  • 16 plastrów  przerośniętego boczku
  • cząstki cytryny do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Przepiórki oprószyć solą i pieprzem. Winogron obrać i przepołowić.
  2. W brytfannie rozgrzać połowę oliwy i podsmażyć przepiórki. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
  3. Na patelni rozgrzać resztę oliwy i zeszklić na niej cebulę z czosnkiem. Dodać liść laurowy i smażyć 1 minutę. Doprawić do smaku solą i pieprzem i razem z octem dodać do przepiórek. Następnie na tej samej patelni usmażyć plastry boczku.
  4. Przepiórki powoli dusić pod przykryciem, aż będą miękkie. Pokroić każdą na cztery części i udekorować kilkoma winogronami oraz jednym plastrem boczku. Podawać z cząstkami cytryny.
Smacznego !


Źródło przepisu: książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 52


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE