Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
4 sztuki sprawione przepiórki
sól
pieprz
150 g bezpestkowych winogron
100 ml oleju
4 sztuki cebule
10 ząbków czosnku
2 sztuki liście laurowe
6 łyżek octu sherry
16 plastrów przerośniętego boczku
cząstki cytryny do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Przepiórki oprószyć solą i pieprzem. Winogron obrać i przepołowić.
- W brytfannie rozgrzać połowę oliwy i podsmażyć przepiórki. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzać resztę oliwy i zeszklić na niej cebulę z czosnkiem. Dodać liść laurowy i smażyć 1 minutę. Doprawić do smaku solą i pieprzem i razem z octem dodać do przepiórek. Następnie na tej samej patelni usmażyć plastry boczku.
- Przepiórki powoli dusić pod przykryciem, aż będą miękkie. Pokroić każdą na cztery części i udekorować kilkoma winogronami oraz jednym plastrem boczku. Podawać z cząstkami cytryny.
Źródło przepisu: książka kucharska