Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 osób
Składniki
40 dag kurzych piersi
25 dag twarogu trzykrotnie zmielonego
sól
pieprz
10 sztuk oliwek bez pestek
10 dag szynki w plastrach
5 łyżek oliwy
2 ząbki czosnku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso zemleć w maszynce do mięsa. Wymieszać z twarogiem. Całość doprawić solą i pieprzem.
- Masę ułożyć na folii aluminiowej, uformować prostokąt. Na środku, wzdłuż dłuższego boku, ułożyć oliwki, zwinąć mięso w rulon. Roladę dokładnie obłożyć plastrami szynki jeden przy drugim, (tak, aby na siebie zachodziły), obwiązać białą nitką (niezbyt mocno) włożyć do rondla z rozgrzaną oliwą, podlać wodą.
- Dusić na małym ogniu ok. 30 min. podlewając wodą i obracając. Roladę podawać pokrojoną w plastry po przestudzeniu.
Źródło przepisu: gazeta moje gotowanie