Przygotowanie:
Kuchnia:
śródziemnomorska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
8 ząbków czosnku
80 g świeżo startego parmezanu
5 łyżek oliwy z oliwek
1 pęczek świeżej mięty
8 sztuk sznycli cielęcych (po 120 g)
1/8 l wytrawnego białego wina
sok z 2 cytryn
250 g bardzo tłustej gęstej śmietany
1 szczypta pieprzu kajeńskiego
sól
pieprz
nitka kuchenna do związania lub wykałaczki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Czosnek obrać i przecisnąć do miseczki. Dodać parmezan oraz 3 łyżki oliwy. Całość dokładnie wymieszać. Oberwać listki z mięty.
- Sznycle osuszyć, rozklepać, posypać solą oraz pieprzem z obydwu stron, posmarować z jednej strony mieszanką serową i obłożyć listkami mięty. Sznycle zrolować i związać nicią / przekłuć wykałaczkami.
- Roladki obsmażyć na reszcie oliwy i zdjąć z patelni. Tłuszcz zdją, a sos pozostały po smażeniu rozprowadzić białym winem oraz sokiem cytrynowym i zagotować. Domieszać. Sos zagotować, włożyć do niego roladki, nakryć je pokrywką i dusić ok. 35 minut. Odstawić w ciepłe miejsce. Sos pogotować i doprawić. Polać roladki. Podawać z makaronem.