Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Roladki cielęce w sosie śmietanowo cytrynowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

śródziemnomorska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 8 ząbków  czosnku
  • 80 g  świeżo startego parmezanu
  • 5 łyżek  oliwy z oliwek
  • 1 pęczek  świeżej mięty
  • 8 sztuk sznycli cielęcych (po 120 g)
  • 1/8 l  wytrawnego białego wina
  • sok z 2 cytryn
  • 250 g  bardzo tłustej gęstej śmietany
  • 1 szczypta  pieprzu kajeńskiego
  • sól
  • pieprz
  • nitka kuchenna do związania lub wykałaczki

Sposób przyrządzania:

  1. Czosnek obrać i przecisnąć do miseczki. Dodać parmezan oraz 3 łyżki oliwy. Całość dokładnie wymieszać. Oberwać listki z mięty.
  2. Sznycle osuszyć, rozklepać, posypać solą oraz pieprzem z obydwu stron, posmarować z jednej strony mieszanką serową i obłożyć listkami mięty. Sznycle zrolować i związać nicią / przekłuć wykałaczkami.
  3. Roladki obsmażyć na reszcie oliwy i zdjąć z patelni. Tłuszcz zdją, a sos pozostały po smażeniu rozprowadzić białym winem oraz sokiem cytrynowym i zagotować. Domieszać. Sos zagotować, włożyć do niego roladki, nakryć je pokrywką i dusić ok. 35 minut. Odstawić w ciepłe miejsce. Sos pogotować i doprawić. Polać roladki. Podawać z makaronem.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 40


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE