Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- Roladki
- 600 g wołowiny zrazowej
- 4 sztuki ogórki
- 1 łyżka musztardy
- 8 plastrów wędzonego boczku
- 1 łyżka mąki pszennej
- 5 łyżek oleju
- 2 szklanki bulionu wołowego
- sól
- pieprz
- Sos pomarańczowy
- 150 ml soku pomarańczowego
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 10 g mąki ziemniaczanej
- sok z cytryny
- skórka pomarańczowa
|
|
Sposób przyrządzania:
- Roladki: Ogórki pokrój wzdłuż na dość grube słupki. Plastry boczku pokrój w paski. Mięso opłucz, pokrój w plastry, rozbij tłuczkiem. Następnie oprósz solą i pieprzem i posmaruj musztardą. Na wołowinie ułóż paski boczku i słupki ogórka. Zwiń roladki, zepnij wykałaczkami i oprósz mąką. Gotowe roladki smaż na rozgrzanym oleju, a po chwili dolej bulion, przykryj i duś na małym ogniu przez 70-80 minut.
- Sos pomarańczowy: Wino zagotuj z sokiem pomarańczowym i startą skórką pomarańczową, przecedź. Dodaj sok z cytryny i mielony pieprz. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z małą ilością zimnej wody, wlewaj powoli cienkim strumieniem do gorącego soku, szybko mieszając trzepaczką, zagotuj.
- Zrazy wyłóż na talerz, polej sosem pomarańczowym.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza