Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
25 dag ryżu
650 ml wywaru mięsnego
3 dag margaryny
1 pęczek włoszczyzny
20 dag marchewki
30 ml oleju
2 łyżki curry
20 dag serka topionego
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanego koperku
15 dag szynki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- W garnku roztopić margarynę. Wrzucić ryż, a gdy się zeszkli dolać wywar z mięsa. Dusić pod przykryciem przez 20 minut.
- Marchew i włoszczyznę umyć, osuszyć i obrać. Marchew pokroić w słupki, a resztę warzyw w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim wszystkie warzywa. Następnie dusić je jeszcze przez 5 minut.
- Ryż przyprawić solą, pieprzem i curry. Wymieszać. Kiedy cały wywar zostanie wchłonięty przez ryż, wsypać koper, szczypior i serek topiony.
- Szynkę pokroić w cienkie plasterki i wrzucić do ryżu. Po chwili dodać również podsmażone warzywa. Wymieszać.
- Podawać posypane natką pietruszki.
Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni