Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 25 dag ryżu
- 650 ml wywaru mięsnego
- 3 dag margaryny
- 1 pęczek włoszczyzny
- 20 dag marchewki
- 30 ml oleju
- 2 łyżki curry
- 20 dag serka topionego
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 15 dag szynki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- W garnku roztopić margarynę. Wrzucić ryż, a gdy się zeszkli dolać wywar z mięsa. Dusić pod przykryciem przez 20 minut.
- Marchew i włoszczyznę umyć, osuszyć i obrać. Marchew pokroić w słupki, a resztę warzyw w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim wszystkie warzywa. Następnie dusić je jeszcze przez 5 minut.
- Ryż przyprawić solą, pieprzem i curry. Wymieszać. Kiedy cały wywar zostanie wchłonięty przez ryż, wsypać koper, szczypior i serek topiony.
- Szynkę pokroić w cienkie plasterki i wrzucić do ryżu. Po chwili dodać również podsmażone warzywa. Wymieszać.
- Podawać posypane natką pietruszki.
Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni