Dzisiaj jest: Wtorek, 19.03.2024 Imieniny: Józefa i Bogdana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Ryż z szynką i warzywami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 25 dag  ryżu
  • 650 ml  wywaru mięsnego
  • 3 dag  margaryny
  • 1 pęczek  włoszczyzny
  • 20 dag  marchewki
  • 30 ml  oleju
  • 2 łyżki  curry
  • 20 dag  serka topionego
  • 2 łyżki  posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki  posiekanego koperku
  • 15 dag  szynki
  • 2 łyżki  posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. W garnku roztopić margarynę. Wrzucić ryż, a gdy się zeszkli dolać wywar z mięsa. Dusić pod przykryciem przez 20 minut.
  2. Marchew i włoszczyznę umyć, osuszyć i obrać. Marchew pokroić w słupki, a resztę warzyw w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim wszystkie warzywa. Następnie dusić je jeszcze przez 5 minut.
  3. Ryż przyprawić solą, pieprzem i curry. Wymieszać. Kiedy cały wywar zostanie wchłonięty przez ryż, wsypać koper, szczypior i serek topiony.
  4. Szynkę pokroić w cienkie plasterki i wrzucić do ryżu. Po chwili dodać również podsmażone warzywa. Wymieszać.
  5. Podawać posypane natką pietruszki.
Smacznego!


Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE