Przygotowanie:
Kuchnia:
arabska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
400 g ryżu basmati
sól
pieprz
50 g rodzynków
600 g łopatki lub udźca wołowego
3 sztuki cebule
6 łyżek oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu
1 sztuka i 1/2 łyżeczki sproszkowanej kurkumy
1 łyżeczka sproszkowanej papryczki chili
1 opakowanie nitek szafranu (0,1 g)
1 sztuka pomarańcza
30 g orzechów pistacjowych
30 g migdałów pokrojonych w słupki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryż ugotować w osolonej wrzątku mniej więcej przez 7 minut i bardzo dobrze odcedzić. Rodzynki krótko namoczyć w letniej wodzie. Wołowinę pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w drobną kostke.
- Cebulę zeszklić na 2 łyżeczkach oliwy. Oprószyć pieprzem, kardamonem, kurkumą i chili, krótko przesmażyć i dodać do mięsa. Szfran rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody i również łącznie z rodzynkami dołączyć do mięsa. Wszystko podlać 1/4 l wody, posolić i dusić ok. 1 godzinę na slabym ogniu pod przykryciem.
- Pomarańczę umyć w gorącej wodzie i osuszyć. Otrzeć drobno skórkę i wycisnąć sok. Skórkę i sok dodać do mięsa.
- Pozostaą oliwę wlać do garnka z 100 ml wody. Wsypać 1/3 ryżu i przykryć połową wołowiny. Dopełnić 1/3 ryżu i przykryć resztą mięsa. Na wierzchu rozłożyć pozostały ryż. Orzechy pistacjowe posiekać i łącznie z rozdrobnionymi migdałami posypać potrawę. Pokrywkę owinąć w ściereczkę i nałożyć na garnek. Dusić ok. godzinę na słabym ogniu.