Przygotowanie:
Kuchnia:
wietnamska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
5 dag makaronu ryżowego
3 sztuki posiekane ząbki czosnku
sól
3 sztuki dymki
1 sztuka pietruszka
15 dag mielonej wieprzowiny
pieprz
1 sztuka marchewka
1/2 sztuki pęczka kolendry
2 łyżeczki sosu rybnego
1 l oleju
12 sztuk papieru ryżowego
1 łyżka sosu chili
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron zalać wrzątkiem, odstawić na 5 minut. Gdy zmięknie osączyć go na sitku. Warzywa i zieleninę oczyścić. Warzywa pokroić w cienkie paseczki, zieleninę posiekać. Na 2 łyżkach oleju podsmażyć warzywa z czosnkiem. Dodać mięso, a gdy się zrumieni dołożyć makaron i zieleninę. Całość dobrze wymieszać. Doprawić do smaku sosami i przyprawami. Farsz przestudzić.
- Krążki papieru ryżowego polać letnią wodą, pamiętając, że nadmiar wody może spowodować ich rozerwanie.
- Na każdy krążek wyłożyć porcję farszu. Zwinąć, formując ciasny rulon. Smażyć w głębokim oleju na złoto.