Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
1 główka włoskiej kapusty
600 g schabu
2 sztuki cebule
1 sztuka listek laurowy
2 łyżki pasty pomidorowej
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebule obierz i pokrój w piórka. Mięso opłucz, osusz, pokrój w cienkie plastry. Mocno rozbij, posyp solą i pieprzem. Kapustę poszatkuj, posól i ugnieć, nie odciskając soku.
- Połowę kapusty ułóż na dnie garnka, przykryj ją cienką warstwą cebuli, na wierzch połóż schab. Następnie połóż cebulę i przykryj wszystko resztą kapusty. Podlej szklanką wrzątku, dodaj listek laurowy, sól i pieprz. Przykryj kapustę pokrywką, nieco mniejszą od średnicy rondla, aby lekko ją obciążyła.
- Duś 40 minut na małym ogniu, nie mieszając. Następnie dodaj pastę pomidorową i duś jeszcze 10 minut.
- Podawaj z ziemniakami.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka