Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 6 osób
Składniki
ok. 2 kg schabu z kością
1 sztuka puszka ananasów
230 ml galaretki z czerwonych porzeczek
1 sztuka pomarańcza
90 ml wina czerwonego wytrawnego
3 łyżki masła
2 łyżki miodu
30 ml sosu sojowego
kilka goździków
1 łyżka musztardy
2 sztuki krople sosu tabasco
sól
pieprz biały
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Schab umyj i osusz. Powbijaj w mięso goździki. Ułóż je na blasze i piecz 1,5 godziny w temperaturze 200 st. C.
- Sos sojowy wymieszaj z tabasco i posmaruj nim mięso na 5 minut przed końcem pieczenia.
- Pomarańczę sparz wrzątkiem, otrzyj skórkę i wyciśnij sok.
- W garnku podgrzej galaretkę porzeczkową. Dodaj do niej sok i skórkę pomarańczową, musztardę oraz czerwone wino. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Na cedzaku odsącz ananasa. Plastry podsmaż na maśle, żeby były rumiane.
- Upieczony schab oddziel od kości. Mięso pokrój w dość grube plastry i ułóż na półmisku. Obok ułóż plastry ananasa. Sos z galaretki podawaj osobno.
Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!