Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 6 osób
Składniki
- ok. 2 kg schabu z kością
- 1 sztuka puszka ananasów
- 230 ml galaretki z czerwonych porzeczek
- 1 sztuka pomarańcza
- 90 ml wina czerwonego wytrawnego
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki miodu
- 30 ml sosu sojowego
- kilka goździków
- 1 łyżka musztardy
- 2 sztuki krople sosu tabasco
- sól
- pieprz biały
|
|
Sposób przyrządzania:
- Schab umyj i osusz. Powbijaj w mięso goździki. Ułóż je na blasze i piecz 1,5 godziny w temperaturze 200 st. C.
- Sos sojowy wymieszaj z tabasco i posmaruj nim mięso na 5 minut przed końcem pieczenia.
- Pomarańczę sparz wrzątkiem, otrzyj skórkę i wyciśnij sok.
- W garnku podgrzej galaretkę porzeczkową. Dodaj do niej sok i skórkę pomarańczową, musztardę oraz czerwone wino. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Na cedzaku odsącz ananasa. Plastry podsmaż na maśle, żeby były rumiane.
- Upieczony schab oddziel od kości. Mięso pokrój w dość grube plastry i ułóż na półmisku. Obok ułóż plastry ananasa. Sos z galaretki podawaj osobno.
Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni