Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Schab na słodko-kwaśno


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

fusion (mix)

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 5 - 6 osób


Składniki

  • ok. 2 kg schabu z kością
  • 1 sztuka puszka ananasów
  • 230 ml  galaretki z czerwonych porzeczek
  • 1 sztuka pomarańcza
  • 90 ml  wina czerwonego wytrawnego
  • 3 łyżki  masła
  • 2 łyżki  miodu
  • 30 ml  sosu sojowego
  • kilka goździków
  • 1 łyżka  musztardy
  • 2 sztuki krople sosu tabasco
  • sól
  • pieprz biały

Sposób przyrządzania:

  1. Schab umyj i osusz. Powbijaj w mięso goździki. Ułóż je na blasze i piecz 1,5 godziny w temperaturze 200 st. C.
  2. Sos sojowy wymieszaj z tabasco i posmaruj nim mięso na 5 minut przed końcem pieczenia.
  3. Pomarańczę sparz wrzątkiem, otrzyj skórkę i wyciśnij sok.
  4. W garnku podgrzej galaretkę porzeczkową. Dodaj do niej sok i skórkę pomarańczową, musztardę oraz czerwone wino. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Na cedzaku odsącz ananasa. Plastry podsmaż na maśle, żeby były rumiane.
  6. Upieczony schab oddziel od kości. Mięso pokrój w dość grube plastry i ułóż na półmisku. Obok ułóż plastry ananasa. Sos z galaretki podawaj osobno.
Smacznego!


Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE