Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
1 kg schabu bez kości
1 sztuka duża cebula
1.5 szklanek soku jabłkowego
2 łyżki żelatyny
2 łyżki oleju
mała kiść ciemnych winogron
4 sztuki połówki brzoskwiń z puszki
1/2 sztuki papryki
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso umyj, osusz, obłóż pokrojoną w plastry cebulą i zalej szklanką soku jabłkowego. Odstaw w chłodne miejsce na 3 godziny. Następnie odsącz mięso, natrzyj je solą, pieprzem i posmaruj olejem.
- Ułóż mięso w naczyniu żaroodpornym, podlej sokiem z marynaty. Piecz 1,5 godziny w temperaturze 180 st. C.
- Upieczone mięso odstaw do wystygnięcia, a sos z pieczeni przecedź.
- Żelatynę namocz w 1/2 szklanki soku jabłkowego i dodaj do sosu. Podgrzewaj, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Następnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Schab pokrój w plastry, ułóż na półmisku. Udekoruj pokrojonymi w plastry brzoskwiniami, papryką i winogronami. Zalej tężejącą galaretą. Odstaw na godzinę do lodówki.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka