Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 4 sztuki kotlety schabowe bez kości
- 5-6 sztuk średnich marchewek
- 3 sztuki cebule
- 150 g sera żółtego
- 3 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kotlety schabowe umyć, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego, lekko rozbić, po czym oprószyć z obu stron solą oraz pieprzem. Marchewki oczyścić, obrać, opłukać pod bieżącą wodą i pokroić w talarki.
- Cebule obrać, przepołowić i pociąć w półplasterki. Na dnie żaroodpornego naczynia ułożyć plasterki z 4 marchewek i półplasterki z 2 cebul (naczynia nie należy smarować żadnym tłuszczem).
- Warzywa przykryć plastrami przyprawionego mięsa. Na nich rozłożyć pozostałe kawałki marchewki i cebuli. Całość oprószyć solą.
- Zawartość naczynia żaroodpornego posypać świeżo startym żółtym serem. Na wierzchu rozsmarować majonez wymieszany z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Potrawę przykryć folią aluminiową i wstawić do chłodnego piekarnika. Urządzenie nastawić na temeperaturze 180 stopni i piec przez 90 minut, licząc od czasu wstawienia potrawy do pieca. Po tym czasie zdjąć folię aluminiową i zapiekać bez przykrycia kolejne 30 minut.