Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 400 g ryżu
- 60 dag schabu wieprzowego
- 4 łyżki oleju
- 250 ml białego wytrawnego wina
- 6 plastrów cytryny
- 1 łyżeczka curry
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso umyj, osusz i pokrój na plastry o grubości 0,5 cm.
- Olej rozgrzej na patelni i podsmaż na nim mięso. Kiedy schab się zrumieni, wlej na patelnię 125 ml wina i smaż jeszcze 5 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i curry. Smaż jeszcze 10 minut stopniowo dodając pozostałe wino.
- Następnie zwiększ ogień i wrzuć na patelnię plastry cytryny. Gotuj, aż sos zgęstnieje.
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Podawaj z mięsem i sosem.
Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni