Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
1.5 kg schabu bez kości
- Farsz
200 g śliwek kalifornijskich
garść suszonych moreli
2 sztuki garści suszonej żurawiny
kilka suszonych daktyli
- Marynata
2 łyżeczki staropolskiej przyprawy do mięs
1 łyżeczka suszonego majeranku
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól
pieprz
kilka łyżek oleju
- Dodatkowo
kilka gałązek rozmarynu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso umyj, osusz i zrób w środku nacięcie tak, by powstała kieszeń. Wypełnij ją ściśle suszonymi owocami.
- Natrzyj mięso solą i pieprzem. Pozostałe składniki marynaty wymieszaj i powstałą pastą natrzyj dokładnie mięso. Owiń je folią spożywczą i włóż na kilkanaście godzin do lodówki.
- Po tym czasie mięso włóż do rękawa do pieczenia, wlej odrobinę wody i dodaj gałązki rozmarynu. Zawiąż rękaw i piecz 80 minut w temperaturze 180-190 st. C. Następnie rozwiń rękaw i zapiekaj mięso przez kilka minut, aby wierzch się ładnie zarumienił.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka