Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 8 osób
Składniki
- 400 g borowików
- 1.2 kg schabu
- 150 g karkówki
- 150 g mięsa drobiowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanego oregano
- olej
- majeranek
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Grzyby oczyść, umyj, pokrój, odgotuj w osolonym wrzątku i odcedź.
- Schab umyj, osusz i rozetnij tak, aby powstał duży płat mięsa. Następnie rozbij go lekko tłuczkiem, natrzyj majerankiem, solą i pieprzem.
- Karkówkę zmiel razem z mięsem drobiowym i obranym czosnkiem. Powstałą masę wymieszaj z natką, koperkiem, oregano oraz solą i pieprzem.
- Masę mięsną rozłóż równomiernie na schabie, a na wierzchu ułóż grzyby. Ciasno zwiń roladę, obwiąż nicią. Obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
- Następnie przełóż roladę do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Piecz 60 minut w temperaturze 220 st. C, polewając najpierw wodą, a następnie sosem spod pieczeni.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza