Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 4 plastry schabu z kością
- 4 sztuki duże cebule
- 100 g smalcu
- 6 łyżek octu winnego
- sól
- pieprz
- tymianek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso umyj, osusz i rozbij tłuczkiem. Oprósz solą, pieprzem i odstaw na 10 minut, żeby przeszło przyprawami.
- Cebulę obierz i pokrój w krążki. Na patelni rozgrzej 50 g smalcu i podsmaż na nim cebulę. Następnie przełóż ją do garnka.
- Rozgrzej resztę smalcu i smaż na nim kotlety. Gdy będą gotowe zdejmij je z patelni i zabezpiecz przed wystygnięciem.
- Do tłuszczu pozostałego po smażeniu wlej ocet winny i podgrzewaj, aż płyn sie zredukuje o połowę. Wrzuć do niego cebulę, tymianek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj i podduś kilka minut.
- Na talerze wykładaj kotlety ze schabu i polewaj je sosem z cebulą.
Źródło przepisu: moja Kuchnia