Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 8 osób
Składniki
1 kg karkówki wieprzowej bez kości
15 sztuk śliwek suszonych bez pestek
1 łyżeczka mąki pszennej
50 ml śmietany
olej
1 łyżeczka bazylii
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso opłucz, osusz, natrzyj solą i pieprzem. Zrób kilka otworów ostrym nożem i powkładaj w nie śliwki. Następnie zawiń mięso nitkami, aby śliwki nie wypadły.
- Włóż do blachy, podlej odrobiną oleju. Piecz 90 minut w temperaturze 180-200 st. C, podlewając od czasu do czasu odrobiną wody. Pod koniec pieczenia mięso posyp bazylią.
- Sos powstały w trakcie pieczenia zapraw mąką i śmietaną, polej nim mięso.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza