Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 12 sztuk skrzydełek
- sól
- pieprz
- 1-2 łyżki mąki
- 250 sztuk oliwy
- 1/2 główki czosnku
- 2 sztuki gałązki tymianku
- 1 sztuka gałązka natki pietruszki
- 2 sztuki cebule
- 1 sztuka liść laurowy
- 1 łyżka papryki w proszku
- 250 sztuk białego wina
- 1 łyżka miodu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Skrzydełka doprawić do smaku solą i pieprzem, następnie obtoczyć w mące. Rozgrzać oliwę i około 5 minut smażyć w niej skrzydełka na złotobrązowy kolor. Skrzydełka wyjąć z tłuszczu i odstawić.
- Czosnek obrać, rozgnieść. Zioła umyć i otrząsnąć z wody. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Czosnek, cebulę, liść laurowy i tymianek usmażyć na oliwie. Gdy cebula się przyrumieni, dodać natkę pietruszki i paprykę w proszku.
- Natychmiast wlać wino, całość gotować 5 minut na małym ogniu, na koniec wymieszać z miodem. Gotującym sosem polać skrzydełka. Marynować kilka godzin, od czasu do czasu zamieszać.
- Przed podaniem ponownie zagrzać skrzydełka i serwować gorące.
Źródło przepisu: książka kucharska