Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Skrzydełka kurczaka z ziołami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 12 sztuk skrzydełek
  • sól
  • pieprz
  • 1-2 łyżki  mąki
  • 250 sztuk oliwy
  • 1/2 główki  czosnku
  • 2 sztuki gałązki tymianku
  • 1 sztuka gałązka natki pietruszki
  • 2 sztuki cebule
  • 1 sztuka liść laurowy
  • 1 łyżka  papryki w proszku
  • 250 sztuk białego wina
  • 1 łyżka  miodu

Sposób przyrządzania:

  1. Skrzydełka doprawić do smaku solą i pieprzem, następnie obtoczyć w mące. Rozgrzać oliwę i około 5 minut smażyć w niej skrzydełka na złotobrązowy kolor. Skrzydełka wyjąć z tłuszczu i odstawić.
  2. Czosnek obrać, rozgnieść. Zioła umyć i otrząsnąć z wody. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Czosnek, cebulę, liść laurowy i tymianek usmażyć na oliwie. Gdy cebula się przyrumieni, dodać natkę pietruszki i paprykę w proszku.
  3. Natychmiast wlać wino, całość gotować 5 minut na małym ogniu, na koniec wymieszać z miodem. Gotującym sosem polać skrzydełka. Marynować kilka godzin, od czasu do czasu zamieszać.
  4. Przed podaniem ponownie zagrzać skrzydełka i serwować gorące.
Smacznego !


Źródło przepisu: książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 48


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE