Dzisiaj jest: Wtorek, 24.05.2022 Imieniny: Joanny i Zuzanny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Skrzydełka w malinowo-paprykowej glazurze


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

amerykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 1.5 kg  skrzydełek z kurczaka
  • 100 g  masła
  • 2 łyżki  stołowe dżemu malinowego (dobrej jakości, najlepiej o konsystencji galaretki, z cząstkami owoców)
  • 3 łyżeczki  do herbaty sosu tabasco
  • 1/2 łyżeczki  soli
  • 1 sztuka papryczka Cayenne
  • 50 ml  oliwy z oliwek bądź oleju słonecznikowego

Sposób przyrządzania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  2. Kościste końcówki skrzydełek odetnij i wyrzuć. Zostaw skórkę, gdyż później pięknie się przyrumieni.
  3. Skrzydełka na podwójnej warstwie papieru do pieczenia. Skrzydełka wysmaruj za pomocą pędzelka oliwą z oliwek, bądź olejem słonecznikowym.
  4. Piecz przez 20 minut, po czym przewróć skrzydełka na drugą stronę i pecz przez kolejne 20 minut.
  5. W czasie gdy skrzydełka będą dochodzić w piekarniku zajmij się sosem. Rozgrzej małą patelnię na średnim palniku.
  6. Na gorącej już patelni wymieszaj ze sobą masło, dżem malinowy, sos Tabasco, sól, oraz papryczkę cayenne. Najlepiej zrobić to za pomocą trzepaczki, bądź ręcznego blendera. Mieszaj, aż uzyskasz gładką, jednolitą masę.
  7. Gdy skrzydełka będą już złociste, wyjmij je z piekarnika i wymieszaj dokładnie w glazurze.
  8. Podawaj gorące na półmisku. Skrzydełka mogą być samodzielną przekąską, ale również świetnie komponują się z grillowanymi warzywami. Można je rownież podawać z ryżem.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 6


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE