Przygotowanie:
Kuchnia:
amerykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 1.5 kg skrzydełek z kurczaka
- 100 g masła
- 2 łyżki stołowe dżemu malinowego (dobrej jakości, najlepiej o konsystencji galaretki, z cząstkami owoców)
- 3 łyżeczki do herbaty sosu tabasco
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 sztuka papryczka Cayenne
- 50 ml oliwy z oliwek bądź oleju słonecznikowego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
- Kościste końcówki skrzydełek odetnij i wyrzuć. Zostaw skórkę, gdyż później pięknie się przyrumieni.
- Skrzydełka na podwójnej warstwie papieru do pieczenia. Skrzydełka wysmaruj za pomocą pędzelka oliwą z oliwek, bądź olejem słonecznikowym.
- Piecz przez 20 minut, po czym przewróć skrzydełka na drugą stronę i pecz przez kolejne 20 minut.
- W czasie gdy skrzydełka będą dochodzić w piekarniku zajmij się sosem. Rozgrzej małą patelnię na średnim palniku.
- Na gorącej już patelni wymieszaj ze sobą masło, dżem malinowy, sos Tabasco, sól, oraz papryczkę cayenne. Najlepiej zrobić to za pomocą trzepaczki, bądź ręcznego blendera. Mieszaj, aż uzyskasz gładką, jednolitą masę.
- Gdy skrzydełka będą już złociste, wyjmij je z piekarnika i wymieszaj dokładnie w glazurze.
- Podawaj gorące na półmisku. Skrzydełka mogą być samodzielną przekąską, ale również świetnie komponują się z grillowanymi warzywami. Można je rownież podawać z ryżem.