Przygotowanie:
Kuchnia:
tajska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
1-1.5 kg skrzydełek z kurczaka
2-3 łyżki miodu
2 sztuki listki laurowe
1 sztuka płaska łyżeczka startej skórki z cytryny
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki startego imbiru lub w proszku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki chili
1 kostka rosołowa
1/2 łyżeczki przyprawy typu Vegeta
oliwa z oliwek
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Umyte skrzydełka pokrój na trzy części. Lotki czyli końce skrzydełek włóż do niedużego garnka, dodaj kostkę rosołową, dwa listki laurowe i zalej wszystko wodą (2-2,5 szklanki). Gotuj 10-15 minut. Pozostałe części skrzydełek wrzuć do miski, polej oliwą i posyp solą, pieprzem oraz vegetą. Wymieszaj tak, aby przyprawy oblepiły mięso.
- Rozgrzej na patelni tłuszcz i usmaż skrzydełka na złoto.
- Odlej do shakera ok. 3/4 szklanki bulionu powstałego podczas gotowania lotek, a resztę wlej na patelnię. Do shakera dodaj miód, słodką paprykę, chili, skórkę i sok z cytryny, imbir, vegetę i pieprz. Zalewa powinna być dość słona, ostra i słodka. Po dodaniu jej do skrzydełek smak stanie się mniej intensywny.
- Dobrze wymieszaną zalewę wlej na patelnię ze skrzydełkami. Smaż na ostrym ogniu, aż cały bulion wyparuje. Co jakiś czas mieszaj, żeby mięso oblepiło się miodem. Podawaj z ryżem i i surówką z sałaty lodowej - 1 główkę sałaty lodowej umyj i porwij na drobne kawałki. 70 ml oliwy wymieszaj z 2-3 rozgniecionymi ząbkami czosnku i solą. Włóż sałatę do salaterki, polej oliwą z czosnkiem i wymieszaj.