Dzisiaj jest: Niedziela, 09.02.2025 Imieniny: Cyryla i Apolonii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Skrzydełka w miodzie na ostro


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

tajska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 1-1.5 kg  skrzydełek z kurczaka
  • 2-3 łyżki  miodu
  • 2 sztuki listki laurowe
  • 1 sztuka płaska łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 1 łyżka  soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki  startego imbiru lub w proszku
  • 1/2 łyżeczki  słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki  chili
  • 1 kostka  rosołowa
  • 1/2 łyżeczki  przyprawy typu Vegeta
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Umyte skrzydełka pokrój na trzy części. Lotki czyli końce skrzydełek włóż do niedużego garnka, dodaj kostkę rosołową, dwa listki laurowe i zalej wszystko wodą (2-2,5 szklanki). Gotuj 10-15 minut. Pozostałe części skrzydełek wrzuć do miski, polej oliwą i posyp solą, pieprzem oraz vegetą. Wymieszaj tak, aby przyprawy oblepiły mięso.
  2. Rozgrzej na patelni tłuszcz i usmaż skrzydełka na złoto.
  3. Odlej do shakera ok. 3/4 szklanki bulionu powstałego podczas gotowania lotek, a resztę wlej na patelnię. Do shakera dodaj miód, słodką paprykę, chili, skórkę i sok z cytryny, imbir, vegetę i pieprz. Zalewa powinna być dość słona, ostra i słodka. Po dodaniu jej do skrzydełek smak stanie się mniej intensywny.
  4. Dobrze wymieszaną zalewę wlej na patelnię ze skrzydełkami. Smaż na ostrym ogniu, aż cały bulion wyparuje. Co jakiś czas mieszaj, żeby mięso oblepiło się miodem. Podawaj z ryżem i i surówką z sałaty lodowej - 1 główkę sałaty lodowej umyj i porwij na drobne kawałki. 70 ml oliwy wymieszaj z 2-3 rozgniecionymi ząbkami czosnku i solą. Włóż sałatę do salaterki, polej oliwą z czosnkiem i wymieszaj.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 40

Przepisy: 58


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE