Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 główka białej kapusty
1 szklanka grochu
3 sztuki żeberka świeże lub wędzone
1 sztuka cebula
pieprz czarny ziarnisty
liść laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz czarny mielony
olej
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki soku z cytryny
1/2 sztuki pęczka koperku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Groch namocz przez noc w wodzie.
- Kapustę poszatkuj, wrzuć do garnka i zalej 200 ml wody. Dodaj pieprz ziarnisty, ziele angielskie i listek laurowy. Żeberka pokrój w paski i również wrzuć do kapusty. Gotuj 40 minut na małym ogniu.
- Groch ugotuj do miękkości w wodzie, w której się moczył. Cebulę obierz, posiekaj i zeszkli ją na łyżce rozgrzanego oleju. Następnie zmiksuj cebulę z połową ugotowanego grochu.
- Dodaj do gotującej się kapusty zmiksowany i cały groch oraz koncentrat. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj 10-15 minut. Na koniec dodaj sok z cytryny i posiekany koperek. Wymieszaj.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka