Przygotowanie:
Kuchnia:
tajska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka duży filet z kurczaka (podwójny)
- 4 sztuki pieczarki
- 1 szklanka oleju
- 20 g czerwonych suszonych papryczek chili
- 50 g orzechów nerkowca
- 1 sztuka mała cebula
- mieszanka papryki zielonej, czerwonej i żółtej, po 1/3 każdej z nich
- 2 ząbki czosnku
- 20 g zielonej cebulki
- 50 ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżka cukru
- 40 g mąki ryżowej
|
|
Sposób przyrządzania:
- z kurczaka kroimy w dużą kostkę. Pokrojonego kurczaka oprószamy mąką ryżową, a następnie smażymy go w głębokim oleju. W momencie kiedy kurczak jest już zarumieniony, odsączamy go i odstawiamy na bok. W tym samym oleju smażymy pokrojone na kawałki suszone papryczki chilli. Po chwili smażenia odsączamy je i odstawiamy na bok. To samo robimy z orzechami nerkowca.
- Papryki kroimy w większą kostkę, pieczarki kroimy na ćwiartki, 1/3 cebuli w większą kostkę, zieloną cebulkę na 4 cm paski, a czosnek w drobną kosteczkę.
- W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, w której następnie gotujemy przez minutę pokrojone wcześniej pieczarki. Po minucie gotowania, pieczarki wrzucamy do zimnej wody, odsączamy je i odstawiamy na bok.
- W woku rozgrzewamy 3 łyżki oleju roślinnego, na który wrzucamy drobno posiekane ząbki czosnku. Do przysmażonego czosnku dodajemy: pieczarki, cebulę, zieloną, żółtą i czerwoną paprykę, wcześniej przysmażonego kurczaka, orzechy nerkowca oraz suszone papryczki chilli. Całość smażymy mieszając.
- Po chwili smażenia do kurczaka i warzyw dodajemy 1 łyżkę cukru, 2 łyżki sosu sojowego oraz 2 łyżki sosu ostrygowego. Wszystko razem smażymy dalej mieszając. Po ok. 2 minutach smażenia do całości dolewamy bulionu drobiowego. Pod koniec smażenia, do woka dodajemy 2/3 pokrojonej wcześniej zielonej cebuli. Po wymieszaniu wszystkich składników potrawa jest gotowa do podania. Smażonego kurczaka z orzechami nerkowca dekorujemy zieloną cebulą oraz suszonymi papryczkami chilli.
- Całość podajemy z ryżem.