Dzisiaj jest: Sobota, 01.10.2022 Imieniny: Danuty i Remigiusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5864

Świąteczna pieczeń


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 800 g  wołowiny
  • 100 g  słoniny
  • 1 sztuka cebula
  • 40 g  mąki
  • 400 ml  wywaru mięsnego
  • 50 g  przecieru pomidorowego
  • 50 ml  białego wina
  • 100 g  pieczarek
  • 2 sztuki pomidory
  • 3 łyżki  oleju
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1 sztuka czerwona papryka
  • 1 sztuka żółta papryka
  • sok z 1 cytryny
  • sos worcester
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso umyj, osusz, ponacinaj ostrym nożem i naszpikuj pokrojoną w kawałki słoniną. Następnie natrzyj solą oraz pieprzem i zrumień na rozgrzanym oleju.
  2. Cebulę obierz, pokrój na ćwiartki a następnie w plastry i podsmaż na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa. Po chwili dodaj do cebuli wołowinę, podlej częścią wywaru i duś pod przykryciem od czasu do czasu dolewając resztę bulionu.
  3. Gdy mięso zmięknie, wyjmij je z sosu i zabezpiecz przed wystygnięciem. Sos jeszcze chwilę podgrzewaj. Następnie dodaj do niego mąkę, koncentrat pomidorowy oraz wino i zagotuj. Pomidory, papryki i pieczarki umyj, osusz, oczyść i pokrój, a następnie dodaj do sosu. Gotuj wszystko razem przez 10 minut.
  4. Sos dopraw do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sosem worcester, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawaj z mięsem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE