Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
800 g wołowiny
100 g słoniny
1 sztuka cebula
40 g mąki
400 ml wywaru mięsnego
50 g przecieru pomidorowego
50 ml białego wina
100 g pieczarek
2 sztuki pomidory
3 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
1 sztuka czerwona papryka
1 sztuka żółta papryka
sok z 1 cytryny
sos worcester
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso umyj, osusz, ponacinaj ostrym nożem i naszpikuj pokrojoną w kawałki słoniną. Następnie natrzyj solą oraz pieprzem i zrumień na rozgrzanym oleju.
- Cebulę obierz, pokrój na ćwiartki a następnie w plastry i podsmaż na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa. Po chwili dodaj do cebuli wołowinę, podlej częścią wywaru i duś pod przykryciem od czasu do czasu dolewając resztę bulionu.
- Gdy mięso zmięknie, wyjmij je z sosu i zabezpiecz przed wystygnięciem. Sos jeszcze chwilę podgrzewaj. Następnie dodaj do niego mąkę, koncentrat pomidorowy oraz wino i zagotuj. Pomidory, papryki i pieczarki umyj, osusz, oczyść i pokrój, a następnie dodaj do sosu. Gotuj wszystko razem przez 10 minut.
- Sos dopraw do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sosem worcester, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawaj z mięsem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku