Przygotowanie:
Kuchnia:
arabska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 150 sztuk oliwy
- 1 łyżeczka posiekanego tymianku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka proszku chili
- 2 łyżki mielonego kopru włoskiego
- 1 łyżeczka łagodnej papryki w proszku
- pieprz
- 750 sztuk mięsa wieprzowego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Oliwę wlać do miski. Tymianek i natkę pietruszki opłukać, otrząsnąć z wody, drobno posiekać i dodać do oliwy.
- Dodać proszek chili z koprem włoskim, sproszkowaną paprykę i odrobinę pieprzu. Wszystko starannie wymieszać.
- Mięso pokroić w kostkę wielkości około 2 x 2 cm, połączyć z mieszanką przypraw i wymieszać. Marynować przez noc pod przykryciem w lodówce.
- Następnego dnia wyjąć mięso z marynaty i nadziać na zamoczone w wodzie drewniane szpadki. Rozgrzać grill. Marynatę wlać do garnka i zagotować.
- Szaszłyki piec na grillu około 5-10 minut i regularnie skrapiać marynatą. Podawać na ciepło.
Źródło przepisu: książka kucharska