Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 700 g filetów z piersi kurczaka
- 100 g boczku
- 20 dag ryżu
- 20 dag truskawek
- 5 sztuk cebul
- 200 ml rosołu
- 3 łyżki oleju
- 75 g konfitury truskawkowej
- 2 łyżki ziarenek zielonego, marynowanego pieprzu
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka mąki
- 1 łyżeczka musztardy
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- patyczki do szaszłyków
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka opłucz, osusz i pokrój w kostkę. Cebule obierz, pokrój w ćwiartki. Boczek pokrój w cienkie plastry i luźno zwiń.
- Na patyczki do szaszłyków nadziewaj na przemian kawałek kurczaka, ćwiartkę cebuli i plaster boczku. Kontynuuj do wyczerpania składników. Na dużej patelni rozgrzej olej i smaż na nim szaszłyki przez około 10 minut, aż uzyskają złoty kolor. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zdejmij z patelni i zabezpiecz przed wystygnięciem.
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie.
- Truskawki obierz z szypułek, umyj i drobno pokrój (zostaw kilka do dekoracji).
- Do tłuszczu ze smażenia szaszłyków wlej rosół. Dodaj konfiturę i ziarenka pieprzu, zagotuj. Mąkę zagnieć z masłem, wrzuć uzyskaną kulkę do rosołu i gotuj jeszcze 5 minut. Następnie dodaj pokrojone truskawki. Zagotuj. Pod koniec gotowania dopraw solą, pieprzem i musztardą.
- Na talerzu ułóż szaszłyki, polej je sosem truskawkowym. Danie udekoruj truskawkami i natką pietruszki. Podawaj z ryżem.
Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni