Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
700 g filetów z piersi kurczaka
100 g boczku
20 dag ryżu
20 dag truskawek
5 sztuk cebul
200 ml rosołu
3 łyżki oleju
75 g konfitury truskawkowej
2 łyżki ziarenek zielonego, marynowanego pieprzu
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka mąki
1 łyżeczka musztardy
sól
pieprz
natka pietruszki
patyczki do szaszłyków
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka opłucz, osusz i pokrój w kostkę. Cebule obierz, pokrój w ćwiartki. Boczek pokrój w cienkie plastry i luźno zwiń.
- Na patyczki do szaszłyków nadziewaj na przemian kawałek kurczaka, ćwiartkę cebuli i plaster boczku. Kontynuuj do wyczerpania składników. Na dużej patelni rozgrzej olej i smaż na nim szaszłyki przez około 10 minut, aż uzyskają złoty kolor. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zdejmij z patelni i zabezpiecz przed wystygnięciem.
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie.
- Truskawki obierz z szypułek, umyj i drobno pokrój (zostaw kilka do dekoracji).
- Do tłuszczu ze smażenia szaszłyków wlej rosół. Dodaj konfiturę i ziarenka pieprzu, zagotuj. Mąkę zagnieć z masłem, wrzuć uzyskaną kulkę do rosołu i gotuj jeszcze 5 minut. Następnie dodaj pokrojone truskawki. Zagotuj. Pod koniec gotowania dopraw solą, pieprzem i musztardą.
- Na talerzu ułóż szaszłyki, polej je sosem truskawkowym. Danie udekoruj truskawkami i natką pietruszki. Podawaj z ryżem.
Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni