Dzisiaj jest: Wtorek, 23.04.2024 Imieniny: Jerzego i Wojciecha



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Szaszłyki z kurczaka w sosie truskawkowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 700 g  filetów z piersi kurczaka
  • 100 g  boczku
  • 20 dag  ryżu
  • 20 dag  truskawek
  • 5 sztuk cebul
  • 200 ml  rosołu
  • 3 łyżki  oleju
  • 75 g  konfitury truskawkowej
  • 2 łyżki  ziarenek zielonego, marynowanego pieprzu
  • 1 łyżeczka  masła
  • 1 łyżeczka  mąki
  • 1 łyżeczka  musztardy
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • patyczki do szaszłyków

Sposób przyrządzania:

  1. Kurczaka opłucz, osusz i pokrój w kostkę. Cebule obierz, pokrój w ćwiartki. Boczek pokrój w cienkie plastry i luźno zwiń.
  2. Na patyczki do szaszłyków nadziewaj na przemian kawałek kurczaka, ćwiartkę cebuli i plaster boczku. Kontynuuj do wyczerpania składników. Na dużej patelni rozgrzej olej i smaż na nim szaszłyki przez około 10 minut, aż uzyskają złoty kolor. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zdejmij z patelni i zabezpiecz przed wystygnięciem.
  3. Ryż ugotuj w osolonej wodzie.
  4. Truskawki obierz z szypułek, umyj i drobno pokrój (zostaw kilka do dekoracji).
  5. Do tłuszczu ze smażenia szaszłyków wlej rosół. Dodaj konfiturę i ziarenka pieprzu, zagotuj. Mąkę zagnieć z masłem, wrzuć uzyskaną kulkę do rosołu i gotuj jeszcze 5 minut. Następnie dodaj pokrojone truskawki. Zagotuj. Pod koniec gotowania dopraw solą, pieprzem i musztardą.
  6. Na talerzu ułóż szaszłyki, polej je sosem truskawkowym. Danie udekoruj truskawkami i natką pietruszki. Podawaj z ryżem.
Smacznego!


Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE