Przygotowanie:
Kuchnia:
tajlandzka
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 50 dag piersi kurczaka
- Marynata
- 1 łyżeczka ziarenek kolendry
- 1 łyżeczka ziarenek kuminu (kminu rzymskiego)
- 1 łyżka posiekanego czosnku
- 1 łyżka świeżo startego imbiru
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka curry w proszku
- 1 szczypta kurkumy
- 8 łyżek mleka kokosowego
- 3 łyżki cukru palmowego
- Sos orzechowy
- 12 dag uprażonych niesolonych orzeszków ziemnych (można też użyć masła orzechowego)
- 3-4 sztuki posiekane ząbki czosnku
- 1/2 sztuki posiekanej cebuli
- 1-2 łyżki czerwonej pasty curry
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 8 łyżek mleka kokosowego
- 4-6 łyżeczek soku z limonki
- 2-3 łyżeczki cukru palmowego
- Sos ogórkowy
- 4 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru
- 2-3 łyżki startego na drobne wiórki świeżego ogórka
- 2 sztuki posiekane szalotki
- 3-4 sztuki drobno pokrojone papryczki chili
|
|