Przygotowanie:
Kuchnia:
tajlandzka
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
50 dag piersi kurczaka
- Marynata
1 łyżeczka ziarenek kolendry
1 łyżeczka ziarenek kuminu (kminu rzymskiego)
1 łyżka posiekanego czosnku
1 łyżka świeżo startego imbiru
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka curry w proszku
1 szczypta kurkumy
8 łyżek mleka kokosowego
3 łyżki cukru palmowego
- Sos orzechowy
12 dag uprażonych niesolonych orzeszków ziemnych (można też użyć masła orzechowego)
3-4 sztuki posiekane ząbki czosnku
1/2 sztuki posiekanej cebuli
1-2 łyżki czerwonej pasty curry
1 łyżeczka sosu rybnego
8 łyżek mleka kokosowego
4-6 łyżeczek soku z limonki
2-3 łyżeczki cukru palmowego
- Sos ogórkowy
4 łyżki octu ryżowego
1 łyżeczka cukru
2-3 łyżki startego na drobne wiórki świeżego ogórka
2 sztuki posiekane szalotki
3-4 sztuki drobno pokrojone papryczki chili
|
|