Dzisiaj jest: Niedziela, 01.12.2024 Imieniny: Natalii i Eligiusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Szaszłyki z zająca z oliwkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 500 sztuk fileta z zająca
  • 1 sztuka gałązka tymianku
  • 5 łyżek  wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz
  • 3 sztuki pomarańcze
  • 2 łyżki  octu winnego
  • 4 łyżki  oliwy
  • 12-24 sztuki zielonych oliwek
  • olej do smażenia

Sposób przyrządzania:

  1. Filet z zająca pokroić w średnią kostkę. Tymianek opłukać, otrząsnąć z wody, oskubać listki. Dodać wino, wymieszać z mięsem, posypać solą i pieprzem. Odstawić do naciągnięcia smaku.
  2. Tymczasem obrać pomarańczę i odfiletować ostrym nożem. Cząstki wymieszać z octem winnym, oliwą, solą i pieprzem.
  3. Mięso nadziewać na zmianę z oliwkami na drewniane szpadki namoczone w wodzie. Grillować albo smażyć ze wszystkich stron.
  4. Szaszłyki skropić sokiem pomarańczowym i od razu podawać z cząstkami pomarańczy.


Źródło przepisu: książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 52


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE