Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
500 sztuk fileta z zająca
1 sztuka gałązka tymianku
5 łyżek wytrawnego wina
sól
pieprz
3 sztuki pomarańcze
2 łyżki octu winnego
4 łyżki oliwy
12-24 sztuki zielonych oliwek
olej do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filet z zająca pokroić w średnią kostkę. Tymianek opłukać, otrząsnąć z wody, oskubać listki. Dodać wino, wymieszać z mięsem, posypać solą i pieprzem. Odstawić do naciągnięcia smaku.
- Tymczasem obrać pomarańczę i odfiletować ostrym nożem. Cząstki wymieszać z octem winnym, oliwą, solą i pieprzem.
- Mięso nadziewać na zmianę z oliwkami na drewniane szpadki namoczone w wodzie. Grillować albo smażyć ze wszystkich stron.
- Szaszłyki skropić sokiem pomarańczowym i od razu podawać z cząstkami pomarańczy.
Źródło przepisu: książka kucharska